W 2023 r. co jedenasty człowiek na Ziemi doświadczył głodu, co wynika z opublikowanego właśnie raportu "Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie". Ta szokująca statystyka nabiera jeszcze bardziej przerażającego wymiaru, jeśli uświadomimy sobie, że 43 proc. globalnej populacji cierpi na nadwagę lub otyłość, a jedna piąta całej żywności jest marnowana. Międzynarodowi eksperci zastanawiają się, co można zrobić, aby rozwiązać ten paradoks i dlaczego obecny system pomocy żywnościowej jest tak bardzo wadliwy.
O raporcie Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie
Przedmiotowy raport jest wynikiem współpracy Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Międzynarodowego Funduszu Rozwoju Rolnictwa (IFAD), Światowego Programu Żywnościowego (WFP), Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Funduszu Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci (UNICEF). Publikacja ma charakter cykliczny i ukazuje się co roku – niestety, jak dotąd jej wnioski są za każdym razem coraz bardziej alarmujące.