W hotelarstwie i gastronomii brakuje w Niemczech pracowników. Najgorzej jest z kucharzami i kucharkami. Poprawa się nie zapowiada.
Według najnowszych danych w Niemczech takie branże jak gastronomia czy hotelarstwo dotkliwie odczuwają brak wykwalifikowanych pracowników i nic nie zapowiada poprawy tej sytuacji.
Na prawie 44 tys. miejsc pracy dla wykwalifikowanych pracowników w gastronomii i hotelarstwie przypada jedynie 29 tys. bezrobotnych z odpowiednimi kwalifikacjami – wyliczyło Centrum Kompetencji ds. Zapewnienia Wykwalifikowanych Pracowników Instytutu Niemieckiej Gospodarki (IW).
Brakuje ponad 7 tys. kucharzy i kucharek
Brak pracowników szczególnie daje się we znaki branży hotelarskiej, gdzie 42,8 procent wolnych miejsc pracy nie może być obsadzonych wykwalifikowanymi osobami bezrobotnymi. W gastronomii jest nieznacznie lepiej – tu chodzi o 40,1 procent stanowisk. Badanie wykazało, że największy kłopot związany jest z brakiem kucharzy i kucharek. W całych Niemczech brakuje 7555 osób, które mogłyby wykonywać tę pracę.